Voor leerplichtigen die buiten de boot dreigen te vallen, worden oplossingen op maat gezocht. Op school en daarbuiten geven wij kinderen de ruimte met voldoende sport- en speelvoorzieningen.
Soms komen kinderen of jongeren in zulke grote problemen dat zij hulp nodig hebben. GroenLinks Heerlen vindt dat jeugdzorg snel moet kunnen optreden, omdat zo veel leed kan worden voorkomen. Wij vinden wachtlijsten echt onacceptabel. De zorg moet goed aansluiten bij wat kinderen en jongeren nodig hebben. Daarom moeten kinderen en hun ouders ook zélf een stem hebben in het zoeken naar de beste oplossing.
Programmapunten:
- We bestrijden laaggeletterdheid bij zowel kinderen als volwassenen. Dit doen we door:
- extra aandacht voor mensen met een uitkering die een opleiding willen volgen of bezig zijn met taalcursussen of andere kwalificerende trajecten;
- ervoor te zorgen dat alle informatie van de gemeente en participerende organisaties is opgesteld in makkelijk te begrijpen Nederlands en met gebruikmaking van infographics;
- bij bezoeken aan het consultatiebureau en GGD taalachterstanden en andere problemen en hulpvragen bij kinderen (en ouders) vroegtijdig te signaleren en daarnaar te handelen; dit vraagt om intensieve samenwerking tussen consultatiebureau, GGD, scholen en gemeente;
- ervoor te zorgen dat alle kinderen met een (risico op een) taalachterstand deelnemen aan voorschoolse educatie;
- te stimuleren dat de gemeente een loket inricht voor mensen die digitaal niet vaardig genoeg zijn.
- GroenLinks Heerlen wil dat er in een heel vroeg stadium opvoedondersteuning kan worden geboden.
- Er moet een dekkend netwerk van integrale kindcentra komen, waar 'gewone' schoolse activiteiten gecombineerd worden met voor- en vroegschoolse activiteiten en naschoolse activiteiten als huiswerk maken en sporten.
- Onderwijsachterstanden moeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Dit kan via extra taalondersteuning, maar ook door extra, gratis huiswerkbegeleiding voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.
- GroenLinks wil dat de gemeente modern onderwijs stimuleert, waarin aandacht is voor maatschappelijke vraagstukken als:
- gezonde leefstijl: gezonde voeding en smaaklessen en meer bewegen, met ruimte voor experimenten met bewegend leren;
- natuur, milieu en duurzaamheid;
- hoe om te gaan met geld, ter voorkoming van schulden;
- muziek- en cultuuronderwijs;
- seksuele diversiteit, pesten, mensenrechten, racisme en discriminatie;
- conflicten op een vreedzame manier leren op te lossen.
- Iedere jongere zit op school of volgt een leerwerktraject; geen enkele leerplichtige jongere zit thuis. Bij problemen wordt samen met de jongere bekeken wat daarvan de oorzaak is. Er wordt snel naar een passende oplossing gezocht (via Heerlen STAND-BY of een expertiseteam).
- Met het bedrijfsleven maakt de gemeente afspraken over stage-/leerplekken voor (vroegtijdige) schoolverlaters en mentor- en coachingsprojecten.
- Er moet voldoende goed opgeleid (technisch) personeel zijn. De gemeente ondersteunt initiatieven waar onderwijs en ondernemers nauwer gaan samenwerken. Dit zorgt o.a. voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en zorgt dat de Heerlense (jonge) burger aan het werk blijft/komt.
- Voor goed onderwijs zijn goede schoolgebouwen nodig: gebouwen die schoon, veilig, comfortabel en groen zijn. De gemeente stimuleert duurzaamheids- en ventilatiemaatregelen van scholen. Schoolpleinen worden groen ingericht, en er is bij voorkeur een schooltuin waarin kinderen kunnen werken.